Kategorie: SHENDETSI

Mbetjet spitalore “varrosen” pranë të vdekurëve në Arbëri

Hedhja e mbetjeve spitalore në brigjet e lumit Erzen, ishte skandali që ngjalli reagime të shumta në Shqipëri. U alarmua i tërë shteti për rrezikun që shkaktojnë mjetet e përdorura tek pacientët e mbetjet nga kurimet nëpër spitale. Por, a e dini ku përfundojnë shiringat, gjilpërat e mbetjet tjera patologjike nga operacionet e ndryshme të Qendrës Klinike Universitare të Kosovës?   Gazeta Fjala në një hulumtim ka gjetur se një pjesë e tyre përfundojnë në deponinë e mbeturinave në Mirash, ndërsa një pjesë më sensitive që mund të jetë tepër e rrezikshme për shëndetin e qytetarëve varroset përskaj trupave të...

Read More

Pastroni veshkat për 15 ditë: recetë e lehtë dhe e shpejtë!

Ky drithë i pazakonshëm eliminon gurin në veshka. Gjithnjë e më shumë njerëz vuajnë nga gurët në veshka për të cilët përshkruhen ilaçe që ndihmojnë në afat të shkurtër apo pacientët trajtohen me metoda të vogla apo të mëdha invazive pas të cilave periudha e këndelljes është e mundimshme dhe stresuese. Meli (Panicummiliaceum) është drithë që mund të gjendet lehtë dhe është vërtet mjet i magjishëm për shërimin e veshkave. Shumica të cilët e kanë provuar melin si metodë shërimi nga gurët dhe rëra në veshkë, thonë që u ka ndihmuar aq sa më nuk kanë kurrfarë problemesh. Në...

Read More

Në mungesë të Ligjit, transplantimi i veshkave bëhet jashtë Kosovës

Sëmundjet e veshkave prekin çdo të njëmbëdhjetin person, sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Në Kosovë, rreth 80 raste të reja në vit hyjnë në dializë. Këto janë shifrat që i paraqesin profesionistë dhe përfaqësues të institucioneve shëndetësore. Ibrahim Rrudhani, koordinator nacional për cilësi në nefrologji, thotë se kohët e fundit vërehet shtim i numrit të njerëzve që preken me sëmundje të veshkave. “Sëmundjet e veshkës i kanë 5 shkallë. Dy shkallët e para janë tinëzare dhe nuk vërehet sëmundja. Andaj, njerëzit duhet të kenë kujdes të shtuar për këtë organ. Sa u përket barnave nga lista...

Read More

Mungesa e buxhetit për shëndetësinë, miliona euro donacione

Shëndetësia kosovare prej vitesh përballet me mungesë buxheti. Edhe për vitin 2017 buxheti i planifikuar për shëndetësinë në Kosovë nuk parasheh ngritje. Ky buxhet ka mbetur i njëjtë me atë të vitit të kaluar, që kap vlerën prej rreth 180 milionë eurosh. Por, në sistemin shëndetësor çdo vit hyjnë miliona euro si donacione. Megjithatë, institucionet publike shëndetësore vazhdojnë të përballen me mungesë të madhe të pajisjeve të nevojshme për shërbime kualitative, mungesë barnash e materialit shpenzues. Zyrtarë në Ministrinë e Shëndetësisë thonë se ka pasur një zhvillim të mirë në fushën e bashkëpunimit ndërkombëtar dhe të mbështetjes së donatorëve,...

Read More

Serbia sjell legalisht 78 lloje ilaçesh në Kosovë

Pas arritjes së një marrëveshjeje në Bruksel për njohjen e CPP-ve në mënyrë të ndërsjellë mes Kosovës dhe Serbisë, prodhuesit nga Serbia kanë regjistruar 78 lloje të ilaçeve në Kosovë. Më së shumti ilaçe ka regjistruar kompania “Hemofarm”, e cila nga viti 2006 është privatizuar prej kompanisë së prodhimit të ilaçeve “Shtade” me seli në Gjermani. Pas një ndalese disavjeçare të regjistrimit të produkteve të Serbisë në Kosovë dhe vetëm pak kohë pasi Serbia ka arritur një marrëveshje me Agjencinë e Kosovës për Produkte Medicinale (AKPM) për njohjen reciproke të CPP-ve (dokument ku shteti merr përgjegjësinë për ilaçin që...

Read More